A JavaEE platform összehasonlítása Scala alapú eszközökkel és keretrendszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az üzleti alkalmazásfejlesztés egyik legmeghatározóbb technológiája napjainkban a Java EE platform. Ezzel szemben a Scala nyelv, mint alternatív JVM nyelv ennél jóval fiatalabb, és jóval kevésbé elterjedt, csakúgy, mint a hozzá kapcsolódó, az üzleti alkalmazásfejlesztést segítő keretrendszerek.

Munkám célja, hogy bemutassam, milyen különbségek illetve hasonlóságok vannak a két eszközkészlet között. Bemutatom általánosságban mindkét technológiát, kitérve a Java valamint a Scala nyelvek közti különbségekre, illetve ezeket egy pilotalkalmazáson keresztül is szemléltetem. Utóbbi alkalmazás implementációját elkészítem mindkét eszközkészlettel, így összehasonlíthatóvá válnak ezek.

A két elkészült implementációt ezek után számos szempont szerint összehasonlítom. Ezek közé tartoznak a funkcionális szempontok, úgy mint: web réteg, üzleti logika, perzisztencia. Előbbieken felül nem-funkcionális szempontok alapján is végzek összehasonlítást: skálázhatóság, biztonság, karbantarthatóság és tesztelhetőség.

Végül összegzem a két eszközkészlet használatával szerzett tapasztalataimat, valamint azok használatának előnyeit, illetve hátrányait.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.