A Nitrogénművek Zrt. 40/14 bar-os gőzrendszerére telepítendő, expanziós gőzturbinával hajtott 6,3 kV-os, 7,5 MVA-es szinkron generátor tanulmányterve

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Györe Attila
Villamos Energetika Tanszék

A Nitrogénművek Zrt. Magyarország egyetlen nitrogénműtrágya gyártója. A műtrágyagyártáshoz szükséges különböző technológiai folyamatok jelentős mennyiségű gőz felhasználását és előállítását követelik meg, létezik egyfajta „gőzegyensúly”. A cégnél többféle gőznyomású rendszer is üzemel, melyek közül az egyik a 40/14 bar-os gőzrendszer, ahol a nyomáscsökkentést jelenleg expanziós szeleppel oldják meg. Ennek kiváltására egy gőzturbina-generátor egység telepítését tervezi a cég.

Szakdolgozatom célja ennek a gépcsoportnak a vizsgálata, valamint a gépcsoport várható hatásainak vizsgálata a meglévő villamosenergia-rendszerre. Dolgozatom elején áttekintést adok a gőzturbinák és a szinkron gépek általános működéséről valamint felépítésükről. Ezen felül ismertetem azokat a tervezési szempontokat is, amelyek figyelembevétele egy ilyen projekt kapcsán mindenképpen szükséges. Bemutatom a Nitrogénművek Zrt. jelenlegi villamosenergia-rendszerét, különös tekintettel a tervezendő turbina-generátor egység helyét illetően. Ismertetem azokat a berendezéseket ill. módszereket, amelyek a generátor üzembiztos működéséhez védelmi szempontból elengedhetetlenek. A szakdolgozat végén zárlatszámítást végzek el a villamos hálózatra, melynek célja, hogy megbizonyosodást nyerjünk arról, hogy a cégnél jelenleg üzemben lévő megszakítók elbírják azt a többletterhelést is, amelyet az új generátor képvisel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.