A Youtube forgalmának elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A statisztika készítés nagyon fontos manapság számunkra, nem véletlen, hogy külön tudományág is foglalkozik velük. Így van ez az interneten is. Egy weboldal üzemeltetői szeretnék tudni, hogy hányan látogatnak meg egy-egy oldalt, hányan kattintanak egy adott reklámfelületre, hiszen ezeket komoly pénzekért lehet árusítani.

Nincs ez másképp a YouTube a videomegosztó portálon se. 2005-ös indulása óta rengeteget fejlődött és vált megkérdőjelezhetetlenül a világ legnépszerűbb videómegosztó weboldalává. Azóta pedig hihetetlen mennyiségű forgalmat generált, 2010-re érte el, hogy percenként egy napnyi, azaz 24 órányi videó kerül feltöltésre. Mára már több mint 1 milliárd felhasználója van (majdnem egy harmada az internet összes felhasználójának), akik napi szinten több millió órányi videót néznek meg és milliárdnyi megtekintés számot generálnak.

Dolgozatom célja, megvizsgálni a YouTube videómegosztót, megismerkedeni a hozzá tartozó fejlesztői környezettel (YouTube Data API), aminek segítségével végül egy saját webalkalmazás elkészítésével begyűjtsem és megvizsgáljam a portál legnépszerűbb tartalom generálóinak / megosztóinak az adatait különböző kategóriákban és elemzést, statisztikát csináljak belőle, melyből kiderül, hogy melyek a legnépszerűbb videók, illetve, hogy kategóriánként mik a legjellemzőbb megfigyelhető trendek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.