A humanoid NAO robot komplex vezérlése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Zainkó Csaba
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A modern világ robbanásszerű elektronikai fejlődésnek köszönhetően a (humanoid) robotok is nagy áttörésen mentek keresztül az utóbbi években. A közel jövőt tekintve, már nem egy tudományos fantasztikumnak nevezhető gondolat az, hogy pár éven belül humanoid robotok fognak a segítségére lenni az emberiségnek. Valójában, már a mindennapjainkban is robotok vesznek körül minket, még ha ezt nem is feltétlenül észleljük kevésbé humanoid megjelenésük miatt. A NAO egy olyan humanoid robot, amely ennek a "mozgalomnak" akár az úttörője is lehet. Számos szenzorának és mozgékonyságának köszönhetően összetett feladatok végrehajtására képes, számos különböző területen.

Szakdolgozatom célja egy olyan komplex vezérlés megtervezése és fejlesztése a NAO humanoid robotra, amely kihasználja a robot által nyújtott lehetőségeket és alátámasztja azt a tényt, hogy képes összetett feladatok végrehajtására.

Ezen kijelentést, miszerint a robot képes komplex feladatokat végre hajtani, egy játék keretein belül kellett demonstrálnom. A játék a 3×3 amőba, mely egy viszonylag egyszerű, de még is összetett megvalósítást igényel robotprogramozási szemszögből. A robotnak főként képfeldolgozással és különböző képfelismerő algoritmusokkal kellett megbirkóznia, így tehát a dolgozat jelentős része is ezt a témát taglalja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.