A szervezett villamosenergia-piac és a piac-összekapcsolás bemutatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

A szervezett villamosenergia-piac, vagy áramtőzsde olyan automatizált kereskedési felületet biztosít a piaci szereplők számára, ahol meghatározott termékekkel meghatározott időben többnyire másnapi villamosenergia-kereskedést folytathatnak.

Az áramtőzsdék összekapcsolása piaci szereplők nyereségének növekedésén túl a határkeresztező kapacitások hatékony kihasználása miatt a villamosenergia-piac liberalizációjának következő lépcsőfoka.

Hazánkban a témának kiemelt aktualitása van, hiszen 2010 nyarán Magyarország csatlakozott az áramtőzsdével rendelkező országok sorába a HUPX megalakulása révén.

A tárgykör újdonsága miatt kevés magyar nyelvű hazai szakirodalom van, ami a témakör megismerését segítené. Szakdolgozatom e hiánypótlás céljából készült, a leglényegesebb külföldi forrásokat alapul véve.

Szakdolgozatom első részében a szervezett villamosenergia-piacot mutatom be. Ezt követően ismertetem a piac-összekapcsolás alapvető definícióit és összefüggéseit. Működését egy háromszereplős összekapcsoláson szemléltetem. Bemutatásra kerül a nyertes ajánlatok meghatározását végző COSMOS algoritmus is. Az utolsó fejezetben körképet adok a jelenlegi európai szervezett villamosenergia-piacokról, illetve közeljövőbeli alakulásukról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.