ARM/Linux alapú kapcsolat tartást támogató eszköz

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre több modern elektronikus eszközünk csatlakozik az Internethez, ezáltal lehetővé válik, hogy folyamatosan – bárhol és bármikor – kapcsolatban lehessünk barátainkkal, ismerőseinkkel. A legtöbb új tévé készülék már olyan SMART tévé, amely beépítve támogatja a felhasználók közti kommunikációt, média megosztását vagy az interneten történő böngészést. Régebbi készülékeinkből pedig külső media centerek segítségével varázsolhatunk hasonló tudású modern televíziót.

Dolgozatomban egy olyan TV-hez külsőleg csatlakoztatható eszköz megépítésére törekedtem mely az Internet segítségével lehetővé teszi az emberek közötti kapcsolattartást. Az eszköz központi eleméül egy olyan ARM mikrokontrollert tartalmazó kártyát választottam, mely beágyazott Linux operációs rendszert futtat. Ennek köszönhetően az implementáció során egy olyan robosztus rendszert használtam, mely hardveresen és szoftveresen is könnyen továbbfejleszthető.

Az implementáció során törekedtem egy, az eszközök közötti biztonságos és elosztott kommunikáció kiépítésére, ami minimalizálja annak a lehetőségét, hogy a kommunikációhoz mások is hozzáférhessenek, lehallgathassák.

Továbbá - ellentétben a manapság kapható media centerekkel - a munkám során törekedtem arra, hogy a legtöbb megvalósított szolgáltatás használata ki-be kapcsolható legyen azért, hogy a rendszer felhasználói környezete jelentős mértékben skálázhatóvá váljon. Így a kevésbé járatos felhasználók számára is könnyű használatot biztosíthatunk. Az eszközt használva a felhasználók egymással szöveges vagy hangalapú kommunikációt valósíthatnak meg és egymásnak fényképeket küldhetnek.

A dolgozatomban bemutatom az általam kiválasztott ARM-ot tartalmazó kártyára történő fejlesztés lépéseit illetve a használt Qt keretrendszer specialitásait. Részletezem az eszközök közötti elosztott peer-to-peer alapú kommunikáció működésének folyamatát, és a megvalósított grafikus felület felépítését, működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.