AUTOSAR memóriastack tesztelése hibainjektálással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Egy mai modern gépjárműben egyre több funkciót elektronikus vezérlőegységek valósítanak meg. Ezekben a vezérlőegységekben adattárolásra leggyakrabban flash memóriát használnak. Biztonságkritikus funkciók esetén elengedhetetlen a megfelelő adattárolás biztosítása. Az AUTOSAR egy autóipari szoftver szabvány, mely definiálja a memóriát kezelő biztonságkritikus szoftvermodulokkal szemben támasztott követelményeket.

Feladatom egy hibainjektor szoftver kifejlesztése volt, amellyel a flash memória különböző sérüléseit lehet szimulálni, ezzel vizsgálva a flash memóriára épülő állománykezelő rendszer hibatűrő képességeit.

Szakdolgozatom első fejezetében bemutatom a flash memória sajátosságait, az AUTOSAR architektúrájának felépítését, különös tekintettel a memóriát kezelő modulok felépítésére, valamint a hibainjektálással való tesztelés sajátosságait.

A dolgozat második fejezetében bemutatom a tesztkörnyezet kialakításánál figyelembe vett megfontolásokat, becslést adok a teszt futási idejére, majd részletezem a megvalósított tesztkörnyezet felépítését.

Az ezt követő fejezetben részletezem az általam definiált követelményekből kiindulva, milyen előre létrehozott flash memória tartalmakon kell a hibainjektálást elvégezni. A hibainjektálást követő memóriaműveleteket végző algoritmus, valamint a tesztkörnyezet kialakítása miatt szükséges hibatűrő átviteli protokoll tervezési folyamatát is ebben a fejezetben részletezem.

A dolgozat utolsó fejezetében ismertetem a flash memória tartalmak létrehozásának menetét, a hibainjektor szoftver algoritmusainak működését, az implementált átviteli protokoll algoritmusokat és a teszt során keletkező tesztriport megvalósítását.

A dolgozatot a megvalósított tesztszoftver algoritmusainak megfelelő működésének bizonyításával zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.