AUTOSAR szoftvermodulok megfelelőségi tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az autóipari beágyazott szoftverek fejlesztése terén az utóbbi évtized egyik legfontosabb törekvése a szoftverarchitektúrák egységesítése, szabványosítása. Ebből a célból jött létre 2003-ban az AUTOSAR konzorcium, amely egy világméretű együttműködés autógyártók és beszállítók között. Elsődleges célja, hogy specifikáljon egy alapvető szolgáltatásstruktúrát, szem előtt tartva a szoftver újrafelhasználhatóságának biztosítását az egyes modulok közötti interfészek szabványosítása révén.

Egy AUTOSAR szabvány alapján feljesztett szoftvermodul megfelelőségének tanúsításához elengedhetetlenül szükséges olyan tesztek elvégzése, amelyek igazolják, hogy a specifikációban megfogalmazott statikus és dinamikus követelményeknek eleget tesz. Ezen tesztek implementálására és futtatására számos lehetőség létezik, amelyek közül pénz- és erőforrás-takarékosság szempontjából ki kell választani az optimális módszert.

A diplomaterv bemutatja a kapcsolódó tesztelési módszereket és az elérhető megvalósításokat, valamint egy, az AUTOSAR által specifikált megfelelőségi teszt csomag és egy saját, C-alapú teszt implementáció futtatását egy AUTOSAR Basic Software modulon.

Ennek kapcsán összefoglalja a megfelelőségi tesztelés alapjait, tisztázza a kapcsolódó fogalmakat, bemutatja a tesztelendő modult, annak helyét és szerepét az AUTOSAR szoftverarchitektúrában, valamint a TTCN-3 nyelv azon sajátosságait, amelyek relevánsak a modul tesztelése szempontjából. Összehasonlít két, széles körben használt TTCN-alapú eszközt és bemutatja a CUnit nevű tesztkörnyezetet. A dolgozat ismerteti hogyan illeszthető a futtatókörnyezet a tesztelni kívánt modulhoz TTCN, illetve CUnit esetén, valamint részletezi a tesztelés folyamatát, elemzi és értékeli annak eredményeit, majd vázolja a további fejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.