Adaptív terheléselosztás virtualizált környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A webes szolgáltatások egyre népszerűbbé válásával több, és több felhasználót kell kiszolgálni, így az igény a nagyobb teljesítményre, és a szolgáltatásbiztonságra ezen alkalmazások körében szintén egyre jobban növekszik. A működési költségek alacsonyan tartása érdekében csökkenteni kell az üzemeltetési költségeket, ez azonban nem mehet a minőségi paraméterek rovására. A költséghatékony üzemeltetés eszköze a számítógép virtualizáció, és az elosztott működés kombinációja lehet.

Az elosztott környezetből kialakítható számítási felhő (Cloud), az adatokat, programokat, és hardverelemeket elrejti előlünk, a felhasználók igény szerint férhetnek hozzá a megosztott informatikai erőforrásokhoz, amelyeket gyorsan és minimális adminisztrációs megterhelés vagy szolgáltatói beavatkozás mellett rendelkezésre lehet bocsátani és fel lehet szabadítani. Szolgáltatásként közzétenni leggyakrabban szoftvereket (SaaS), alkalmazásfejlesztési platformokat (PaaS), és hardverinfrastruktúrát (IaaS) szoktak.

Akár hagyományos informatikai szolgáltatásról beszélünk, mint például adatbázis-, vagy webszerverek, akár elektronikus üzleti szolgáltatásról, az üzemeltetőnek érdeke a költségkímélő, megbízhatóan működő rendszer megléte.

A terheléselosztás (load balance) során egymástól független gépeket egy fürtbe szervezünk, melyek kívülről közös címen érhetőek el. Az erre a címre érkező kéréseket pedig egy vezérlő elem szétosztja a csomópontok között. Az adaptívan megvalósított szétosztással a teljesítmény jobb skálázhatóságát érhetjük el, ugyanis mindig az adott használathoz igazíthatjuk a működő szerverek számát.

Megoldási kísérletet mutatok be egy adaptív terheléselosztású virtuális számítógépeken futó webes szolgáltatásra. Először bemutatom a webszervereket, mint a webes szolgáltatás kiszolgáló egységeit, majd a proxy szervert, amely a kiszolgálókon alkalmazott terheléselosztás módszerének eszköze lesz, végül a terhelés mérésének eszközét, egy monitorozó rendszert fogok ismertetni. Bemutatom, hogy mire képes, ezt hogyan használhatom fel, valamint hogy a rendszerben hol is helyezkedjen el. Kitérek az architektúrám elemeire, a háttérmódszerekre, és az alkalmazhatóság körére. Részletezni fogom a működés menetét, a megvalósító algoritmusokat, a bővíthetőséget, és mérési eredményekkel támasztom alá a rendszer működésének helyességét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.