Adatgyűjtő áramkör tervezése kerékpárra és illesztése iPhone-hoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok a 21. század elejére már a mindennapi életünk megszokott részévé váltak. Egy mai okostelefon nagyobb tudással bír, mint az évezredforduló előtti számítógépek. Mindezt úgy, hogy elfér a tenyerünkben. E tudás kiaknázásának csak a rendelkezésre álló alkalmazások szabnak korlátot.

A hobbi sportolók számára a piacon számtalan olyan termék érhető el, amikkel folyamatosan mérni tudják teljesítményüket, így könnyen kialakíthatnak tudatos edzésprogramokat. Ezekhez sok esetben már nem is szükséges külső eszköz, például számos okostelefon alkalmazás tesz lehetővé igényes grafikus felület mellett túra nyomkövető, futás adatrögzítő funkciókat. Természetesen a klasszikus sportkiegészítők megmaradtak a piacon, ilyen például a kerékpározáshoz használható sebességmérő. Ezen sebességmérők alapvetően nem drágák, azonban a komolyabb, sokfunkciós, grafikus felületű kerékpáros mérőórák igen költségesek. Ezen eszközöknél a központi egység az, ami lényegesen megemeli a végfelhasználói árat. Joggal tehetjük fel a kérdést magunknak, ha van egy univerzális, nagy kijelzős, gyors okostelefonunk, nem oldható meg az, hogy ezt használjam, mint kerékpáros fedélzeti komputer?

Diplomamunkám célja egy kerékpáros útvonal, teljesítménymérő és rögzítő rendszer elkészítése, amit egy iPhone okostelefon és egy arra alkalmas kerékpáros mérőhardver segítségével valósítok meg. Az ily módon kialakított rendszerrel ötvözni lehet a klasszikus sebességmérők pontosságát az iPhone nyújtotta szolgáltatásokkal.

A rendszer megvalósításához a következő feladatok elvégzése szükséges:

• az adatgyűjtő modul megtervezése;

• iPhone alkalmazás megírása;

• A kommunikációt megvalósító protokoll kiválasztása, implementálása.

Diplomamunkámban először bemutatom a rendszerhez felhasznált eszközöket, a rendszer megvalósításához szükséges funkciójukat. Bemutatom a rögzíteni kívánt információk mérésének módjait, szerepköreit. Végigveszem az adatgyűjtő modul tervezésének és az iPhone alkalmazás fejlesztésének lépéseit. Végezetül bemutatom a megvalósított rendszer teszteredményeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.