Adatnaplózást megvalósító modul készítése Aurix TriCore mikrokontroller családhoz

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóipar folyamatos fejlődése egy hatalmas ugrás közben van a járművezetést támogató rendszerek elterjedése és az önvezető járműirányítási technológiák fokozatos megjelenése kapcsán. E technológiák alapja a járművet körülvevő környezet minél valóságszerűbb érzékelése. Az ehhez szükséges szenzorok (kamerák, radarok, stb.) azonban rendkívül nagy sávszélességet igényelnek. A szenzorok adatainak feldolgozása mellett komoly kihívás az ilyen járműrendszerek mérés-adatgyűjtése. A mai technológiák már a napjainkban szükséges adatforgalom kiszolgálása esetén is a határaikat feszegetik. Ezt a mikrokontroller gyártók is felismerték, és igyekeznek különböző támogatásokkal tehermentesíteni a processzort (például hardveres támogatás az Ethernet kommunikációhoz és a gateway funkció megvalósításához), de emellett újabb technológiák bevezetése is elengedhetetlennek ígérkezik.

Jelen dokumentum kezdetben ismerteti az adatnaplózó alkalmazások különböző megvalósításait. Ezt követően megvizsgálja egy SD kártya csatolásának lehetőségét egy mikrokontrollerhez. Majd elemzi a fenti problémára adott egyik legígéretesebb megoldási javaslatot, mely az Ethernet protokoll alkalmazása autóipari környezetben. Mindezek után az Aurix TC26x vezérlőegység Ethernet MAC moduljának bemutatása következik.

Az elméleti háttérismeretek megismerése után egy olyan adatnaplózó alkalmazás megtervezésének és implementációjának dokumentációja következik, mely képes offline módon memóriakártyára menteni az adatokat, és online módon Ethernet protokollon keresztül továbbítani a megfelelő információkat. Az alkalmazás a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. által fejlesztett környezet részét képezi, és kihasználja a több magot támogató operációs rendszer adta lehetőséget. Így lehetőség nyílik e nem biztonságkritikus funkciók elválasztására, a többi biztonságkritikus alkalmazástól.

A megvalósítást követően különböző hardveres és szoftveres tesztek bemutatása, eredményeinek értékelése igazolja a megvalósított hardver- és szoftverkomponensek biztonságos és hatékony működését. A dolgozatot a további fejlesztési lehetőségek ismertetése zárja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.