Adattárház fejlesztése a Microsoft eszközeivel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Erős Levente
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az adat-orientált döntéstámogatási rendszerek beépültek a nagyvállalatok mindennapjaiba, manapság a menedzserek nem az egy évvel ezelőtti eredménykimutatást és mérleget fürkészik a jó döntések meghozatala érdekében, hanem előző éjjel frissített naprakész és részletes riportok formájában tájékozódnak a vállalat napi helyzetéről. A fent leírt folyamatot a tájékozott és optimalizált döntések követik, amelyeket nagymértékben alakítanak az említett riportok. Ezt nevezik üzleti intelligenciának, amely azt jelenti tehát, hogy a vezetők tisztában vannak azokkal a folyamatokkal, amelyek a szervezeten belül történnek és képesek változtatni azon döntéseikkel, ha a helyzet úgy kívánja.

Az üzleti intelligencia rendszereknek feltétele egy létező adattárház, amely tulajdonképpen a döntéstámogatási rendszer technikai megvalósításával járul hozzá a szükséges adatok rendelkezésre állásának biztosításához. Az adattárház különböző forrásrendszerek adatait egységesíti és integrálja úgy, hogy az témaorientáltan és időben visszakereshetően tárolódjon annak érdekében, hogy az adattárházra épülő lekérdezések hatékonyan fussanak és szolgálják ki az ezen lekérdezések eredményeképpen előálló riportokat.

Ebben a munkában egy ilyen adattárház tervezésére és fejlesztésére vállalkozom, amely során végigmegyek a tervezési fázisokon az adatforrások megismerésétől kezdve, a riportok felépítésén át az adatstruktúra megtervezéséig. A munka második felében pedig implementálom a terveket, amelyhez a Microsoft eszközeit fogom felhasználni. Az adattárházhoz felhasznált adatokat a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) által fejlesztett utastájékoztató (FUTÁR) rendszerből szerzem, amely a közösségi közlekedés járatairól, menetrendjéről, megállóiról és az esetleges zavarokról szolgáltat real-time információkat, valamint a szintén a BKK által közzétett statikus menetrendi adatokról, megállókról és járatokról szóló GTFS (General Transit Feed Specification) rendszerből.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.