Adatvédelem digitális képeken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az internet, mint modern életünk része, sok előnnyel rendelkezik és több funkciót lát el számunkra. Ennek egyik példája a közösségi média oldalak, amelyek egy alapvető kommunikációs alternatíváként funkcionálnak. Úgymond, leggyorsabb eszköz a legtöbb ismerősnek és a legtöbb információ közlésére. Mai rohamosan fejlődő technológia világában még több emberszámára elérhető és teljes körben használható a minden fajta internetes alkalmazások, mint például a közösségi médiaszolgáltatások.

A növekvő adatmennyiség miatt aggodalmat kelt az adatvédelmi tőrvények betartása illetve annak nehézségei. Ennek megoldására megterveztem olyan web alapú szolgáltatást, amely képen levő arcokat detektálja és felismerhetetlenné teszi azokat.

A szakdolgozatom első fejezetében személyes adatvédelmi tőrvényeket és azok hiányosságait tanulmányoztam, különös tekintettel a képi adatokra. A közösségi oldalakon előforduló problémákat tárgyaltam, amelyekre az általam tervezendő web alapú szolgáltatás jelenthet a megoldást.

A második fejezetben a Viola-Jones arcdetektáló algoritmust mutattam be részletesen, amely az általam tervezendő web alapú rendszernek alapját szolgáltatja. Azért választottam ezt az algoritmust, mert magas detektálási arány mellett viszonylag gyors képfeldolgozási idővel rendelkezik.

A harmadik fejezetben a web alapú rendszer tervezését mutatom be. A fejezet tartalmazza az alkotó elemek ismertetését és alkalmazott kommunikációs protokollokat.

A negyedik fejezetben ismertetem detektor tesztelését a világhálóról összegyűjtött különböző képeken, amelyek többnyire frontális orientációjú arcokat tartalmazott. A detektálási hibák elemzésére különböző fej orientációjú képekből összeállított teszthalmazokat alkalmaztam.

Végül a detektált arcok elhomályosítását végeztem, amelynek eredménye megfelelt az elvárásomnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.