Adminisztrációs webalkalmazás fejlesztése a SensorHub keretrendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internetes technológiák rohamos fejlődésével egyre nagyobb szükség van modern webes alkalmazások fejlesztésére. Emellett a felhasználók igényei is egyre nagyobbak, minél egyszerűbb, gyorsabb és szebb alkalmazásokat szeretnének használni. A cél, hogy az hagyományos asztali alkalmazásokhoz hasonló kényelmességi szintet érjenek el a webböngészőben futtatott rendszerek is. Ehhez számos különböző technológia nyújt segítséget, melyek folyamatosan fejlődnek.

Diplomatervem során lehetőségem adódott, hogy bekapcsolódjak egy tanszéki projektbe, ahol egy ilyen webalkalmazást kellett fejlesztenem. A SensorHUB egy Internet of Things alkalmazásokhoz és projektekhez készített keretrendszer, az én feladatom pedig ehhez egy adminisztrációs webalkalmazás fejlesztése volt, amin keresztül a rendszerben a felhasználók menedzselni tudják az applikációkat, be tudják például állítani, hogy melyik applikációjuk melyik szolgáltatásokhoz férjen hozzá. Emellett felhasználó kezelést kellett megvalósítanom a rendszer-adminisztrátorok számára.

A fejlesztés során először megismerkedtem a Single-Page Application mintával, amit be is mutatok ebben a dokumentumban.

Kutatást végeztem a webalkalmazásokhoz használható technológiákkal, majd kiválasztottam az én projektem számára megfelelőket és megtanultam a használatukat.

Így ismerkedtem meg a Node.js szerver oldali környezettel, illetve ennek webalkalmazásokhoz fejlesztett keretrendszerével, az Express.js-sel. Ezek segítségével JavaScript nyelven valósítottam meg a projektem backend részét.

A webes klienshez az AngularJS-t választottam, ami egy, a Google támogatásával fejlesztett kliens oldali keretrendszer, kifejezetten ilyen webalkalmazások megvalósításához.

Szándékosan olyan technológiákat választottam, amikkel nem volt korábbi tapasztalatom, hogy a projekt keretében lehetőségem legyen minél több újdonságot megtanulni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.