Agilis szoftverfejlesztési módszertan támogatása üzleti intelligencia rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A napjainkban egyre jobban elterjedő Scrum agilis módszertan használatakor fontos a fejlesztő csapatnak a számukra megfelelő, és a Scrum előírásokat követő projektmenedzsment szoftver kiválasztása. A létező rendszerek szabad kezet adnak a csapatoknak a feladatok becslésének elvégzésében, és csak a teljes csapat által elfogadott értéket tárolják.

Diplomamunkám keretében a koncepcióm egy olyan projektmenedzsment rendszer elkészítése, mely az egyes feladatokhoz a csapat által becsült és a tényleges nehézségi érték menedzselése mellett lehetőséget ad az egyes csapattagok egyéni becsléseinek eltárolására. Ezen funkciók megvalósítására a webes alkalmazás kerül kiegészítésre egy mobil applikációval, így a mindennapi munkát egy könnyen használható webes felület segíti, míg a becslések levezetését a mobil kliens támogatja. A feladatok nehézségének becslése nagy fontossággal bír a szoftver kiadások szempontjából, hiszen nagy vonalakban megadják, hogy az egyes feladatok elvégzése mennyi időt vesz igénybe, így a megfelelő statisztikák készítésével elősegíthetjük a fejlesztők és a menedzserek feladatait, ehhez a két alkalmazásból érkező nehézségi adatok alapján riportokat készíthetünk egy üzleti intelligencia rendszer segítségével.

Munkám során tanulmányoztam az agilis módszertant, kiemelve a Scrum-ot, továbbá a már piacon levő különböző szoftveres és nem szoftveres megoldásokat. A kutatómunkát követően megterveztem a rendszer és annak komponenseinek felépítését. Az implementációs fázis eredményeként létrejött egy Scrum módszertant segítő webes projektmenedzsment alkalmazás, és egy annak munkáját támogató Android kliens. Ezen két rendszer által szolgáltatott adatokra épült egy OLAP kocka struktúrájú adattárház, mely struktúra adatokkal való feltöltését E-LT folyamatok végzik. Az így elkészült OLAP kockára különböző riportokat előállító üzleti intelligencia rendszer valósult meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.