Agro-térinformatikai adatfeldolgozás

OData támogatás
Konzulens:
Krébesz Tamás István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A modern mezőgazdaságban egyre fontosabbá válik a termelékenység növelése, ehhez szükséges az elvégzett munka pontos nyilvántartása. Ennek köszönhetően a precíziós mezőgazdaságban mára alapvetővé vált a GPS alapú rendszerek alkalmazása.

A diplomaterv agro-térinformatikai adatfeldolgozással foglalkozik. A feladat célja mezőgazdasági gépek mozgása során gyűjtött GPS adatok alapján a munkavégzés mérőszámainak meghatározása, ezen belül is a mezőgazdasági táblákon végzett munka kezdetének és végének meghatározása, a munkaszélesség megállapítása, valamint a megművelt és az esetlegesen kihagyott földterületek meghatározása. A diplomaterv ismerteti és összehasonlítja a különböző térinformatikai algoritmusokat, amelyek segítségével a szükséges adatok meghatározhatók.

A diplomaterv ismerteti a GPS technológia korlátait és az ezek miatt szükséges különböző feldolgozási módszereket, amelyekkel az adatok pontossága növelhető. Majd bemutatja a térképészeti alapokat és azokat a vetülettípusokat, amelyek a számítások elvégzéséhez szükségesek.

A diplomaterv többféle lehetőséget is bemutat a feladat elvégzéséhez. Ezekhez szükséges a képfeldolgozás, azon belül is a morfológia alapjainak ismertetése.

A diplomatervhez hozzátartozik a lehetséges módszerek elemzésén túl a feladat megvalósítása C++ nyelven, majd az eredmény pontosságának és hatékonyságának kiértékelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.