Ajánlórendszer webalkalmazás megvalósítása Amazon platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Ákos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az adathalmazok mérete az idő előrehaladtával folyamatosan nő. Ezt a folyamatot meggyorsítja a digitalizáció, a webes szolgáltatások, illetve az olcsó szenzorok terjedése. Napjaink óriásira nőtt adatbázisaiban nehézkessé vált a számunkra releváns információ megszerzése. Olyan hatalmas adatmennyiségről van szó, hogy a hagyományos módszerekkel, technológiákkal nem lehetséges ezek feldolgozása, ezért speciális eszközökre van szükség. Manapság egyre inkább elterjedőben vannak az emberek választásának megkönnyítését szolgáló ajánlórendszerek.

Szakdolgozatomban bemutatom egy filmes ajánlórendszer tervezésének és elkészítésének folyamatát, amelyet az Amazon platform szolgáltatásainak igénybevételével valósítottam meg. Röviden ismertetem az ajánlórendszerek témakörét és az ajánlatokat számító algoritmusok csoportosítását, majd rövid leírást adok a felhasznált főbb technológiákról.

Bemutatom a rendszer architekturális felépítését, a komponensek szerepét a rendszerben és a megvalósításul használt AWS szolgáltatásokat. Betekintést nyújtok az implementációba, ismertetem az adatbázis, a webalkalmazás és az ajánlatokat számító algoritmusok részleteit. Végül a jövőbe tekintve néhány irányvonalat adok a rendszer továbbfejlesztésére, jobbá tételére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.