Akusztikus szenzorkártya tervezése FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Raikovich Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A programozható logikai eszközök (FPGA-k) egyre alacsonyabb áruk, illetve a nagy sebességű feldolgozás szempontjából előnyös tulajdonságaik miatt már egyre gyakoribb részét képezik az idő- és teljesítménykritikus rendszereknek. Bizonyos feladatokat azonban nehéz segítségükkel implementálni, ezért előnyös őket valamilyen szoftver futtatására alkalmas, processzoros feldolgozóegységgel együtt alkalmazni. Ilyen, FPGA-t és hard-core processzort is tartalmazó integrált áramkörök már szintén elérhető áron kaphatóak a piacon.

Diplomamunkámban egy ilyen eszköz, a Xilinx Zynq nevű termékének felhasználásával valósítom meg az akusztikai lokalizációt, mint méréstechnikai feladatot. A lokalizációval kapcsolatos feladat magában foglal hardverek (esetünkben mikrofonok) illesztését, amire egy programozható logika megfelelő lehetőségeket ad, illetve a jelek feldolgozását, ami egy szoftveresen jól kezelhető részfeladat.

A dolgozat témája továbbá a beágyazott rendszereken is futtatható Linux operációs rendszer használata, a szoftveres részfeladat ezen az operációs rendszeren történő implementálása.

A cél egy olyan rendszer létrehozása, ami valós idejű akusztikus lokalizációra képes, azaz folyamatosan tud reagálni a mikrofonok jeleire, és a Linux operációs rendszeren keresztül megkönnyíti az elkészült munka továbbfejlesztését illetve beillesztését egy másik rendszerbe.

Diplomamunkám végén ismertetem az elkészült rendszer által mért eredményeket, és kitérek annak hiányosságaira és továbbfejlesztési lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.