Alkalmazás fejlesztése webes és asztali gépes környezetben felhő alapú tárhely szolgáltatások eléréséhez

OData támogatás
Konzulens:
Hartung István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a felhő alapú (angolul „cloud computing”) technológiák. Ezeknek a technológiáknak a lényege, hogy olyan állományokkal, programokkal, szolgáltatásokkal dolgozunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, nem egy dedikált hardvereszközön találhatóak/futnak, hanem interneten keresztül elérhetőek, és valahol a „felhőben” vannak tárolva. Nagy előnyük, hogy helyfüggetlen munkavégzést tesznek lehetővé, könnyen skálázhatóak, nagy a rendelkezésre állásuk, költségkímélő szolgáltatásokat nyújtanak, sokkal megbízhatóbb tárolási módszereket alkalmaznak, valamint lehetővé teszik alkalmazásaink, eszközeink szinkronizálását.

Ezeknek a felhő alapú szolgáltatásoknak az egyik fajtája a tárhely szolgáltatás. Ebben az esetben a szolgáltató tárhelyet biztosít számunkra a saját szerverein, valamint emellé különböző szolgáltatásokat is nyújt (verziókezelés, állományok megosztása felhasználók között, stb.). Szinte mindegyikünk használt, vagy éppen folyamatosan használja a fentebb említett szolgáltatók valamelyik megoldását mindennapjai során. Mindegyik megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai is.

A diplomamunkám témája egy asztali és egy webes kliens elkészítése, amely lehetőséget nyújt számunkra, hogy egy közös felületről használjuk a legjelentősebb tárhely szolgáltatók (mint például a Dropbox, a Microsoft (Skydrive), a Google (GoogleDrive), valamint a Box) által nyújtott lehetőségeket. Ezzel a megoldással kihasználhatjuk az egyes platformok előnyeit, kényelmesebbé válik állományaink kezelése, valamint láthatjuk, illetve közösen használhatjuk a különböző szolgáltatók által nyújtott tárhelyek összességét. Ezen kívül betekintést nyerhettem az egyes platformok működésébe, teljesítményébe, valamint megismerhettem a nyújtott szolgáltatásokban felfedezhető különbségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.