Alkalmazás készítése használtautó piac elemzéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A magyar használtautó piac elemzése egy aktuális adatbányászati probléma. Egy használt autó vásárlása olyan folyamat, ami megfelelő körültekintést és utánajárást igényel. Számos információ áll a fogyasztó rendelkezésére a kínált autóról. Ezek alapján eldöntheti, hogy az ára megfelel-e az elvárásainak a paraméterek alapján, vagy túlértékelt ajánlat számára. A használtautó piac általában pontosan árazza a gépkocsikat. Annak ellenére hogy az értékesítők gyakran nehezen magyarázható tényezőket is figyelembe vesznek az árképzés során, ez mégsem okoz nagy torzítást. Egy használt autó ára alapvetően jól meghatározható néhány attribútum értékéből.

A szakdolgozat célja egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, amelynek segítségével egy informatikában kevésbé járatos személy adott értékek megadása után kiszámíthatja egy használt autó ajánlott árát.

A dolgozat egy kiterjedt adatbányászati projekt, amely a CRISP-DM módszerre épül. A folyamat a feladat megértésével és ezzel kapcsolatos követelmények kitűzésével indul. Ezt követi az adatok megszerzése. A hasznaltauto.hu weboldal a magyar használt autó piacot teljes egészében lefedi. Egy általam fejlesztett program segítségével mind a 70 ezer hirdetést letöltésre került egy adatbázisba. Az adatbányászat legfőbb célja a pontos információk kinyerése. Ennek előfeltétele az adathalmaz tisztítása, amit különféle módszerekkel valósítottam meg. Ezt követte a kis populációk kiszűrése, amelyek jelentősen torzították az elemzést. A következő szakaszban az R nyelv segítségével prediktív modelleket építettem, amelyeket később kiértékeltem használhatóság szempontjából. Ezután lefejlesztettem a felhasználói felületet. Ezt a korábban megalkotott modellekkel és az adatbázissal integrálva elkészítettem az alkalmazást. Végül az alkalmazás tesztelésével ellenőriztem a helyes működést.

Ezen dokumentáció és a kiegészítő melléklet részletesen bemutatja az elvégzett munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.