Állampolgárokkal való kezdeményező kommunikáció kihívásai

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A feladat célja az internetet használók irányába nyitott, kezdeményező kommunikációt megvalósító ötletportál megtervezése és implementálása volt. A portál a látogatók ötleteit, közigazgatással, közszolgáltatásokkal kapcsolatos elképzeléseit gyűjti össze, úgy hogy lehetővé teszi azt is, hogy a látogatók egymás ötleteit értékeljék. A felhasználók leadott szavazatait a rendszer kiértékeli, majd megjeleníti a legnépszerűbb ötleteket.

A feladat részleteinek kidolgozása végérdekében piaci elemzést végeztem, azért hogy feltárjam, milyen szolgáltatásokkal lehet színesebbé, vonzóbbá tenni egy közcélú feladatot ellátó honlapot, odavonzani a felhasználókat, s ott tartani a figyelmet, érdeklődést.

A kezdeményező kommunikáció esetén a látogatók bizonyos szolgáltatásokat elvárnak, s bizonyos feltételeknek való megfelelést megkívánnak. Ilyen igény volt az anonim kommunikáció lehetősége. A portált úgy alakítottam ki, hogy a felhasználónak ne kelljen magát azonosítania, inkognitóját megőrizhesse.

Ahhoz hogy a felhasználók egymás ötleteit értékeljék, szükség volt arra, hogy összehasonlítási alapjuk legyen, és képet kapjanak a többi hozzászóló álláspontjáról.

A felhasználói élményt hivatott emelni a hozzászólások megjelenítésekor alkalmazott szűrő mechanizmus. A szűréssel azt a célt kívánom megvalósítani, hogy a rendelkezésre álló nagy mennyiségű információból, a felhasználó számára is befogadható mennyiség kerüljön megjelenítésre, a megjelenők azonban mégis kifejezzék a vélemények sokszínűségét.

A portál működőképes, ahhoz azonban, hogy hasonló szolgáltatást nyújtó oldalakkal versenyképes lehessen további fejlesztések szükségesek. A bevezetéstől eddig eltelt idő tapasztalatai arra vezettek, hogy a továbbfejlesztés irányán változtatni szükséges, figyelemmel a felhasználók internetezési szokásaira és a közügyek iránti véleménynyilvánítási passzivitására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.