Általános mérésadatgyűjtő klímakamrás vizsgálatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkámat a Robert Bosch Kft. GS-TC osztályán írtam itt töltött gyakornoki munkám keretében. Az osztály alapvetően automata sebességváltók vezérlőegységeinek fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak. A mérnöki stáb több fejlesztői csoportra tagolódik, melyek feladata a tisztán műszaki tervezéstől, a szériatámogatáson és automatizált tesztmetódusok, valamint élettartam tesztek megvalósításán át a vevőtől vagy a gyárból visszaérkező termékek hibaanalíziséig terjed.

Látható, hogy nagyon fontos szerepet kapnak a különböző mérések a fent említett csoportok mindegyikénél, hiszen egyrészt ezekkel validálják a fejlesztéseket, ezekből következtetnek a várható élettartamra, vagy ezeknek megfelelően avatkozhatnak be a gyártási folyamatokba. Ezen tesztek többsége valamilyen környezeti paraméter folyamatos változtatása mellett történik, általában klímakamrában. Fontos diagnosztikai szempont, hogy egyes hibák csak adott hőmérséklet-tartományban jelentkeznek. Szükség van tehát egy olyan mérőberendezésre, ami képes hosszú ideig különböző környezeti és villamos paramétereket mérni és tárolni és támogatja az eredmények utólagos kiértékelését.

A következő fejezetekben egy olyan általános mérésadatgyűjtő berendezés tervezését mutatom be, amely teljesen az itteni igényeknek megfelelően került specifikálásra, megtervezésre és végül legyártásra. A diplomamunka a tervezés folyamatát kíséri végig, az egyes alternatívák bemutatásától és kiválasztásától a végső hardver megvalósításáig. Az utolsó fejezetek a szoftver specifikálását és implementálását mutatják be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.