Anatómiai árnyékok eltüntetése CT-képek alapján rekonstruált mellkas röntgenképekből

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Gábor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A folyamatosan fejlődő számítógépes diagnosztikai algoritmusok körében az ernyőképeken elváltozások keresése egy jelentős kihívás. Ezen algoritmusok fejlesztéséhez szükséges olyan eljárások kidolgozása, melyek képesek olyan mellkas röntgenképeket készítésére, amelyek a csontok és szervek által vetett árnyékoktól mentesek. Ennek célja a kritikus területek -- például a tüdő -- könnyebb vizsgálata. Ebben a dolgozatban bemutatásra kerülnek módszerek CT felvételeken csontok eltüntetésére és tüdőterület kiválasztására, valamint más, PA (posterior-anterior röntgenkép) felvételeken alkalmazott árnyékeltávolító módszerek kiértékelésére.

A csonteltávolítás témakörében ismertetésre kerül egy hardveres megoldás, a duál-energiás felvételek használata. A feladatom egyik célja CT képsorozatokból csontárnyékoktól mentes szimulált PA felvételek előállítása. Ezt képfeldolgozási eljárások segítségével oldom meg. A módszerek 6 HRCT képsorozaton lettek tesztelve, a kimenetek minősége megfelelő volt.

Feladatom egy másik része a tiszta tüdőterületet tartalmazó PA felvételek előállítása volt. Ezt is CT felvételekből, képfeldolgozási módszerekkel végeztem el.

A dolgozat szintén foglalkozik a csontárnyékokat PA felvételeken eltüntető algoritmusok kiértékelésével. Ennek érdekében az általam előállított csonttalan felvételeket használom fel referenciaként, és elvégzem az eltérések elemzését. Ezen tesztelés céljára egy képsorozat állt rendelkezésre.

Kitekintésként szerepel a tüdőterület belsejének elemzése, elsősorban az érstruktúra szempontjából. Sorra kerül a területre vonatkozó irodalom összefoglalása, valamint néhány saját javaslat a témához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.