Android alapú hálózati folyam mérőrendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A mobil eszközök elterjedésével és rohamos fejlődésével a videók nézése és a videó telefonálás ezeken az eszközökön egyre megszokottabbá, sőt nélkülözhetetlenné válik. Ez felveti a lehetőségét a mobil eszközökről történő, élő műsorszórást biztosító alkalmazások fejlesztésének. Ehhez nagyon fontos a hálózati forgalom jellemzőinek figyelése és vizsgálata.

Jelen dolgozat célja egy olyan Android alkalmazás fejlesztése, amely képes médiafolyamok közvetítésére mobil eszközök között, és hálózati forgalom megfigyelésére, mérési adatok gyűjtésére. Az alkalmazás az eszköz kameráján keresztül felvett videót képes átküldeni egy RTP folyamon keresztül a másik mobil eszközre, amely azt minimális késleltetéssel lejátssza.

Hogyan is történik mindez? Az alkalmazás elindításánál a felhasználó választhat, hogy videó folyamot szeretne közvetíteni, vagy csatlakozni szeretne egy másik eszközhöz, amely a folyamot biztosítja. Amennyiben a csatlakozást választja, a két eszköz között megtörténik az inicializálást elősegítő kommunikáció, ahol a csatlakozni kívánó fél jelzi a másiknak az igényét, majd válaszban megkapja a videó folyam lejátszásához szükséges paramétereket, és elkezdi az érkező videó lejátszását. Ha a videó folyam közvetítését választja a felhasználó, akkor az alkalmazás megjeleníti a kamera előképét a képernyőn és elkezd várni arra, hogy egy másik eszköz igényeljen tőle videót. Amennyiben ez megtörtént, akkor elindítja a videó küldését, azaz az egyik folyamon keresztül a hangot küldi, a másik folyamon keresztül képkockánként a videót.

A videó folyam adatai a küldő oldalon kerülnek rögzítésre. Az alkalmazás a következő adatokat menti el miden egyes csomaghoz: sorszám, időbélyeg, kliens oldali érkezési idő, késleltetés és jitter. A késleltetést aktív monitorozással méri, oly módon, hogy amikor a kliens oldalon megérkezik egy csomag akkor a kliens visszaküld egy választ, amiben megtalálhatóak a fent említett értékek a késleltetésen kívül. A késleltetést a csomag elküldésének ideje, és a válasz megérkezésének ideje alapján számolja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.