Android alapú monitoring alkalmazás tervezése és megvalósítása szolár inverterekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Android napjaink egyik legnépszerűbb mobil operációs rendszere, az okostelefonok és tabletek térhódításával egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az informatika egyéb területein is.

Manapság már szinte mindenki számára elérhetőek ezen eszközök nyújtotta lehetőségek. Így született meg az igény egy olyan alkalmazás elkészítésére, melynek a segítségével drága PC szoftverek nélkül, kényelmesen, az Android mobil operációs rendszer által nyújtott szolgáltatások kiaknázásával tudunk adatokat lekérdezni és feldolgozni.

A feladatom tehát egy Android alapú monitoring alkalmazás megtervezése és megvalósítása. Ez az alkalmazás a Hyundai Technologies Center Kft. használatában lévő szolár inverterekről képes adatokat lekérdezni és feldolgozni. A kapcsolat kialakítása során a Modbus protokoll-t használjuk az eszközök közötti kommunikáció megvalósítására.

Az alkalmazás főbb funkció közé tartozik a Modbus TCP/IP kapcsolat kialakítása, az inverterek által szolgáltatott változók értékeinek lekérdezése és megjelenítése, a letöltött adatok alapján diagramok megjelenítése és időjárás adatok lekérdezése HTTP kapcsolaton keresztül.

Jelen dolgozatban ennek az elkészült alkalmazásnak a részletes megvalósítását mutatom be. Kitérek a követelmények tisztázására, a felhasznált technológia jelentőségére, az alkalmazás a rendszer kommunikációban betöltött helyére, a Modbus protokoll ismertetésére illetve az alkalmazás részletes megvalósításának a leírására is. A dolgozatban bemutatom az alkalmazás főbb komponenseit és a működés megvalósítását osztály és szekvencia diagramok segítségével is. Felhasználó leírás segítségével bemutatásra kerül az alkalmazás használata is képekkel illusztrálva. Az alkalmazás által nyújtott funkciók és lehetőségek nem merülnek ki csupán a szakdolgozatban tárgyaltakkal, hanem a dolgozatban említésre kerülő továbbfejlesztési lehetőségeken is érdemes elgondolkozni a továbbiakban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.