Android alapú smart village portál fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre inkább megfigyelhető az okostelefonok széleskörű felhasználása, legyen az fotózás, internetezés, vagy éppen naprakész információ szerzése környező világunkról. A különféle okos eszközök, mint például okosóra, vagy éppen okos termosztát egyre nagyobb teret nyer világunkban, segít mindennapjainkat kényelmesebbé tenni, azonban az okos városok még nem igazán terjedtek el mobilos környezetben, holott nem ritka az olyan fiatal, aki nem rendelkezik asztali számítógéppel.

Szakdolgozatomban egy olyan mobil alkalmazás fejlesztését és szerver megtervezését tűztem ki célként, amely ezt a hiányosságot pótolni tudja, és a Telkiben megtalálható szenzorok adatainak felhasználásával és megjelenítésével megkönnyíthesse egy átlagos lakos mindennapjait. Hőmérséklet szenzorokkal lehetőség nyílik a település hőmérsékletét helyszín alapján lebontva megtekinteni, illetve egy adott szenzor adatait grafikonon ellenőrizni különböző időintervallumokban. Megtekinthető a helyi buszjáratok aznapi menetrendje, illetve képelemzés segítségével kiszámolható az adott buszjárat napi átlagos késése, ami hasznos lehet egy-egy utazás tervezése során. A városban vásárlók valós idejű információt kaphatnak a városban található parkoló telítettségi állapotáról, illetve megtekinthetik a parkolóban álló autók átlagos tartózkodási idejét egy könnyen átlátható grafikon segítségével. A kíváncsi felhasználók pedig megtekinthetik a városban elhelyezett webkamerák képét, ehhez egy gyors elérési utat biztosít az alkalmazás.

A rendszer felépítésének alapja egy adatbázis, melyet a szenzorok az automatikusan beküldött adatokkal töltenek fel, illetve egy szerver, ami egy RESTful API-t valósít meg, így könnyen elérhető a különböző eszközökre készült alkalmazások által. Ez a szerver végzi a lekérdezéseket az adatbázisból, illetve alakítja az adatokat olyan formában, melyek felhasználhatóak, megjeleníthetőek lesznek a felhasználók számára. Az általam fejlesztett mobil alkalmazás Android rendszerre készült, ez a legelterjedtebb mobil operációs rendszer, így ezt találtam legalkalmasabbnak egy ilyen alkalmazásnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.