Android alkalmazás fejlesztése a specifikációtól az implementációig

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az okostelefonok egyre nagyobb térnyerése figyelhető meg. A készülékek áthatják a mindennapokat. A néhány évvel ezelőtt még csak telefonhívások lebonyolítására, valamint üzenetek küldésére használt eszközök már az asztali számítógépek, laptopok tudásával vetekedve képesek megbirkózni szinte minden feladattal. A felhasználók rendkívül intenzíven használják a közösségi médiát, e-maileznek, jelentős számítási kapacitást igénylő játékokat futtatnak mobiltelefonjukon, de akár a banki ügyeiket is az eszközök segítségével intézik. Az okostelefonok piacán már évek óta jellemző tendencia az Android operációs rendszer dominanciája, így az erre a platformra készített alkalmazásokra jelentős igény mutatkozik.

A munka ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztési folyamatát mutatja be, konkrét szoftverfejlesztési eseteket alapul véve. Az első fejezetben részletesen tárgyalja a folyamatot, melynek elején a specifikáció és a tervezés fontosabb lépéseit tartalmazza. A továbbiakban az implementáció, valamint a tesztelés alapjai is megtalálhatók. Az utolsó részekben pedig az alkalmazás kiadás és a karbantartás során alkalmazott elvek kerülnek kifejtésre.

Az általános bevezető szakasz után a diplomaterv rátér a konkrét szoftverfejlesztési esetekre. Az első megvalósított szoftver intelligens energia elosztó egységek távoli vezérlését végzi, valamint azokról statisztikát jelenít meg. A másik megoldás az egymáshoz közel tartózkodó felhasználók számára biztosít azonnali üzenetváltási lehetőséget.

A munka mindkét projektre nézve részletes információkat tartalmaz a fejlesztésről. A feladatspecifikáció, a felhasznált technológiák, a felsőszintű architektúra, a megvalósítás, továbbá a tesztelés és az elkészült szoftver bemutatása mind nagy hangsúlyt kapnak. A továbbfejlesztési lehetőségek pedig megmutatják, hogy milyen potenciál rejlik még az adott területben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.