Android okosóra és okostelefon közötti biztonságos adatkommunikáció

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Szinte minden ember rendelkezik okostelefonnal, levelezünk rajta, üzeneteket küldünk, képeket, információkat osztunk meg magunkról, és rengeteg alkalmazást használunk. A legtöbb ember mégsem gondol arra, hogy a magáról szolgáltatott adatok biztonságosan vannak-e tárolva a készüléken, vagy hogy mennyi veszély fenyegetheti azok biztonságát az adatkommunikációs csatornán.

A tavaly megjelent Android-os okosórák folyamatosan kapcsolatban állnak a velük párosított okostelefonnal, azzal rendszeres kétirányú kommunikációt folytatnak. A kérdés, hogy ezt milyen módon teszik, és vajon a rajtuk áthaladó információk mennyire vannak kitéve a lehallgatás veszélyének.

Jelen dolgozatban mindezek vizsgálatát tűztem ki célul. Olyan kérdésekről van szó, amelyekkel elkerülhetetlen foglalkoznia annak, aki egy olyan alkalmazást szeretne építeni, amelynek felhasználói nyugodtan átadhatják az adataikat anélkül való félelmükben, hogy az később illetéktelenek kezébe kerülhet.

Mivel a puding próbája az evés, ezért egy olyan alkalmazást is lefejlesztettem demonstrációs célból, amely biztonságosan tud jelszavakat tárolni mind az okostelefonon, mind az okosórán, illetve a kommunikációs csatornán is biztonságosan küld át adatokat az eszközök között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.