Angular alapú webalkalmazás fejlesztése progresszív technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A modern webfejlesztésben egy új megközelítés a progresszív webalkalmazások (PWA-k) használata, amely a webes és a natív alkalmazások közötti különbségek elfedésére nyújt eszközöket. A PWA-k olyan lehetőséget biztosítanak fejlesztő számára webes környezetben, amiket korábban csak natív alkalmazásokban lehetett elérni, mint az alkalmazás offline módú működésének támogatása, rendszerszintű értesítések küldése vagy alkalmazásként történő megjelenés.

A PWA megközelítés legfőbb célja tehát a natív felhasználói élmény elérése anélkül, hogy erre külön alkalmazást fejlesztenénk. A legtöbb nagyvállalat párhuzamosan fejleszt webes és natív alkalmazást – többnyire mobil platformra –, ami költségvetésben és időben is jelentősen megmutatkozik, illetve előfordulhat, hogy a fejlesztés nem egyenletesen halad a platformok között.

A szakdolgozatom első felében bemutatom az Angular és ASP.NET Core eszközeit, majd a progresszív webalkalmazások által támasztott kritériumokat, a PWA-hoz nélkülözhetetlen service workerek és ahhoz kapcsolódó technológiák használatát, azokkal való fejlesztés nehézségeit. Ezen felül ismertetem a push notification alapú értesítések architektúráját és működési mechanizmusát.

A dolgozat további részében egy fejlesztés alatt álló projekten keresztül egy konkrét implementáció segítségével bemutatom, hogy hogyan tudunk bővíteni egy webes alkalmazást a korábban ismertetett technológiák használatával. A megvalósítás mellett hasznos tanácsokat és javasolt eszközöket is felsorakoztatok, ami mindenképpen segítség lehet olyasvalaki számára, aki a progresszív alkalmazások világába beleveti magát.

Az itt elvégzett munka végén látni fogjuk a PWA-k előnyeit, hátrányait, illetve a jelenlegi támogatottság által biztosított kényelmet és testreszabhatósági korlátozásokat. Ez hasznos támpont lehet mind azoknak, akik használják, mind azoknak, akik fejlesztik a keretrendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.