Áruházi logisztikai feladatok automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Loványi István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az életben számtalan olyan élethelyzetünk van, amely számunka, egészséges, két lábon járó emberek számára teljesen természetes. Bele sem gondolunk abba, hogy azon személyek számára, akik a szabad mozgásban valamilyen ok miatt korlátozva vannak, ezekkel az élethelyzetekkel gyakorta egy-egy megoldandó feladatként állnak szemben.

Nem kell nagyon különleges helyzetekre gondolnunk, tényleg elegendő a legalapvetőbbeket számba vennünk: menjünk fel a lépcsőn, jussunk el egyik helyről a másikra, akár autóval akár tömegközlekedéssel, vagy vegyük például a napi bevásárlási rutint. Ha szükségünk van valamire, csak átszaladunk a helyi közértbe, vagy elmegyünk egy nagyobb bevásárló központba, ahol szélesebb termékkínálat és általában alacsonyabb árak fogadnak bennünket.

Képzeljük el most ezt a bevásárlási folyamatot úgy, hogy egy kerekes székben ülünk. A mozgásunk lassabb, nehezebben férünk el bizonyos helyeken, - főleg a tömegben - a magasabb polcokon elhelyezkedő termékek levételéről pedig nem is beszélve!

Általában ezekben az áruházakban nem 5 percet tölt el az ember, mivel egy hatalmas alapterületű boltról beszélünk, ahol az összes keresett termék megtalálásához és összeszedéséhez jelentős időre van szükség. Ez egyrészt abból a helyzetből is fakad, hogy az áruházakat igen gyakran, az aktuális promóciónak megfelelő termékkínálat alapján, vagy akár teljes mértékben is átrendezik.

Személy szerint én is többször járok úgy, hogy az áruház másik végében maradt valami, amiért vissza kell ballagnom. Ha még két lábon járva is sokszor nehezünkre esik megtenni ezt, képzeljük el, hogy milyen lehet ez a helyzet annak, aki egy kerekes szék segítségével mozog.

Az ötletem ennek a problémának a megoldásából indult. A cél nem más, mint egy olyan megoldás létrehozása, mely a mozgássérültek bevásárlási folyamatát jelentős mértékben megkönnyíti és leegyszerűsíti. Így jött létre az okos kerekesszék, „smart wheelchair” modellje.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.