Attribútum nyelvtanok implementációja F# nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban több olyan problémával is találkozunk, amelyek általános célú programnyelvekkel nehezen, vagy egyáltalán nem oldhatók meg. Ezen problémákat általában ún. szakterületi nyelvekkel (domain-specific language, DSL) kezelik. A szakterületi nyelv olyan számítógépes nyelv, amelyet egy adott speciális terület problémáinak megoldására terveztek.

A DSL-ek szintaxisát általában egy környezetfüggetlen nyelvtannal definiálják. Azonban a nyelvtan alapján a DSL elemző által készített absztrakt szintaxis fához önmagában semmilyen jelentés nem társul. Ezt a problémát az attribútumos nyelvtanok (AG) oldják meg. Az AG-k egy attribútum halmazt definiálnak, melyet a szintaxis fa csúcsainak típusaihoz rendel.

A .NET keretrendszer egy alkalmazás platform, amelyre több, a keretrendszeren keresztül együttműködő programozási nyelv segítségével készíthetünk alkalmazásokat. Az F# a platform elsődleges funkcionális programnyelve, amellyel egyszerűen generálhatunk elemzőket az FsLex és FsYacc eszközök segítségével.

A .NET platform igen népszerű lett az utóbbi néhány évben, így könnyen előfordulhat, hogy egy szakterületi nyelvet erre a platformra implementálnak. Ugyanakkor egy ilyen nyelv elkészítése magába foglalja attribútumos nyelvtanok felhasználását is.

Diplomatervemben ezt a problémát vetem vizsgálat alá. Fontos, hogy hatékony eszközeink és módszereink legyenek, amelyek segítenek egy DSL készítésében. Így a dolgozat fő célja különböző módszerek kidolgozása attribútumos nyelvtanok F# nyelven való megvalósítására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.