Audiometriai vizsgálatok és a betegek szubjektív ítélete közötti kapcsolat vizsgálata Cochleáris Implantáicós műtétek után

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vicsi Klára
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

ÖSSZEFOGLALÓ

Kovács Norbert

Egészségügyi mérnök hallgató

A szakdolgozatom témája Audiometriai vizsgálatok és a betegek szubjektív ítélete közötti kapcsolat vizsgálata Cochleáris Implantáicós műtétek után.

A diplomamunkám során követéses vizsgálatokat fogok végezni oly módon, hogy mérem az operált páciensek hallásküszöbét és beszédértési küszöbét.

Ezek az audiometriás vizsgálatok eddig is használatosak voltak a gyakorlatban. Viszont igen fontos tudni, hogy az operált személynek a mérésektől függetlenül milyen a szubjektív érzete, mennyire érzi az egymást követő beállítások után a javulást. Éppen ezért fontos egy tudományosan megalapozott kérdőív összeállítása, amelyre a válaszok tükrözni tudják a paciens komfortérzetét, kommunikációs képességének állapotát, és az akusztikai környezethez való adaptációs képességét. Ezért a kérdőívek kitöltetésével kezdem el a méréseimet.

Ezt követően a végzem el a kérdőív adatainak matematikai átfordítását. Ezek után fontos megvizsgálni, hogy milyen összefüggés is van a kérdőív által kapott adatok és az audiometriás vizsgálatok között. Az SVR-t (Super Vector Regression) alkalmazom az összegyűjtött audiometriás és kérdőíves adatok kapcsolatának vizsgálatára. Végül a kapott eredményeket értelmezem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.