Autóipari EMC méréseknél használt BCI tekercs modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Egy elektronika tervezésekor és megvalósításakor nagy figyelmet kell fordítani a különböző elektromágneses zajok kibocsájtásának elkerülésére. Emellett a tervezőnek gondoskodnia kell arról, hogy terméke érzéketlen legyen a térben terjedő elektromágneses hullámokkal szemben. Ezeknek a szempontoknak a gyűjtőneve az elektromágneses kompatibilitás, röviden EMC. Mivel a piacra kerülő autókban már évek óta elektromos egységek vezérlik a biztonsági funkciókat, ezért a szabályalkotóknak ki kellett találniuk valamit, amivel garantálható az autóban üzemelő elektromos egység megfelelő robosztussága a zavarokkal szemben. Megoldásként több mérést fejlesztettek ki, melyek pontos utasítását szabványokba foglalták. Amennyiben egy alkatrész átmegy a teszteken, garantálható annak megfelelő robosztussága.

Ilyen mérés a BCI, amely Maxwell 1. törvényén, az Ampère féle gerjesztési törvényen alapul. A mérés lényege, hogy egy tekercs segítségével zavarokat csatolnak be egy egység kábelkorbácsába és figyelik az egység működését, így tesztelvén annak immunitását.

Ezekhez az EMC mérésekhez árnyékolt, reflexiómentes szobára és nagy pontosságú mérőeszközökre van szükség. Emellett az emberi erőforrást is figyelembe kell venni. Könnyen belátható, hogy egy ilyen mérés komoly erőforrást igényel. A Robert Bosch Kft- nél az AE/EMC-Bp csoport foglalkozik ezeknek az autóipari EMC méréseknek az elvégzésével. Több reflexiómentes kamrájuk van, de a megrendelések növekedése, valamint a mérések magas járulékos költségei miatt törekednek a mérésekhez a megfelelő szimulációs környezet megalkotására. Így kaptam a feladatot, hogy alkossam meg a BCI mérés szimulációs környezetének legfontosabb elemét a BCI tekercset.

Munkám során először megismerkedtem a BCI szabvánnyal. Ezt követően a tekercs modelljének megalkotása következett, melyet a cég utasítására CST Microwave Studio nevű programmal hajtottam végre. Ki kellett dolgoznom egy validációs mérést is, melynek segítségével a modell megfelelősége határozható meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.