Autóipari kommunikációs modulok tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb igény merült fel az autóipari beágyazott rendszereken futó szoftver architektúrájának egységesítésére és szabványosítására. Ennek céljából 2003-ban alakult AUTOSAR konzorcium autógyárak, alkatrész beszállítók és egyéb elektronikai-, félvezető- és szoftveripari cégek együttműködéseként jött létre. A konzorcium fő célkitűzése a szoftver architektúra szabványosítása mellett a szoftver modulok újrahasználhatóságához szükséges feltételek megteremtése volt.

Míg a szoftver specifikációk mindenki számára elérhetőek, azok implementációja esetenként eltérő lehet. Emiatt, az implementált szoftvert tesztek alá kell vetni annak érdekében, hogy az AUTOSAR által kiadott specifikációknak megfelelő működést biztosítsa. Az AUTOSAR konzorcium a tesztelés költéségének és erőfeszítések csökkentése érdekében opcionális átvételi (acceptance) teszteket biztosít. Míg ezek a tesztek nem helyettesítenek más tesztelési módszereket, mint például modul és integrációs teszteket, alkalmasak egy teljes Basic Software (BSW) stack tesztelésére, például a kommunikációs stack tesztelésére.

A szakdolgozat az acceptance tesztelés elméleti hátterének ismertetésén kívül az AUTOSAR által kiadott kommunikációs stack –re vonatkozó specifikációkat mutatja be. Az acceptance tesztek implementációjához szükséges rendszert az AUTOSAR által kiadott specifikációk szerint kell felkonfigurálni. A tesztesetek futtatókörnyezetét Java nyelven implementáltam, míg a tesztelendő rendszer implementációja C nyelven íródott. Mind a konfiguráció, mind pedig az implementáció részletezése a dolgozat része. Végül a dolgozat értékeli az elért eredményeket, majd vázolja a továbbfejlesztési lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.