Autóirányítás és vezető monitorozás neuroheadset segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Autóirányítás és vezető monitorozás neuroheadset segítségével

Kivonat

A jelen szakdolgozat egy program és az ahhoz tartozó kísérleti környezet bemutatása. A szakdolgozatban szereplő program kettős funkciót lát el. Egyfelől lehetővé teszi egy autó gondolati úton történő vezetését. Másfelől méréseket lehet általa végezni az autó vezetése, vagy más tevékenység közben lejátszódó agytevékenységekről. A szakdolgozat tartalmazza a neuroheadset és a CAN hálózat bemutatását, amely kulcsfontosságú részét képezi az elkészült rendszernek. A dokumentum további részei az alkotó munkával és annak eredményével foglalkoznak.

A program úgy valósítja meg a feladatát, hogy egy-egy API-n keresztül kapcsolatban áll a neuroheadsettel és az autó belső CAN hálózatával. A program a headsetről érkező adatfolyamból kizárólag a felhasználó által választott trigger eseménykor érkezett adatokat menti. Az irányítási funkciónál a neuroheadsettől érkező, de már származtatott jelek alapján eldönti, hogy milyen értékeket kell kiadnia az autó hálózatára, hogy a jármű a kívánt mozgást végezze. A neuroheadsettel ellentétben a CAN hálózatra a program küld is adatokat és nem csak fogad. A bejövő adatokat egyrészt továbbítja a mérési eredmények pufferébe, másrészt vizsgálja a tartalmát, trigger-t keresve.

Az irányítási rész egy nagyratörő elképzelés és jelentősége inkább kísérleti jellegében valamint annak konklúzióiban áll, mintsem gyakorlati felhasználhatóságában. Véleményem szerint az elkészült program mérő funkcióját azonban jól fel lehetne használni további kutatási célokra, elsősorban az agyműködést vizsgáló kísérletekben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.