Automata vezérlésű raktári rendszer felügyeleti felületének megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Manapság a modern világában, mikor az embert egyre több automatizált rendszer veszi körül, nagy hangsúlyt kell fektetni mind az automatikusan működő folyamatok megtervezésére, mind a folyamatok megjelenítését szolgáló kezelőfelületek elkészítésére. Nem elég az, hogy egy önműködő rendszer tökéletesen üzemel, hiszen egy felhasználóbarát megjelenítő rendszer nélkül az egész folyamat semmit sem ér.

A szakdolgozatom témája egy teljes mértékben automatizált gyógyszergyár raktárrendszerének a felügyeleti felületének kialakítása. A megjelenítő programot a Gamma Digitál Kft. fejleszti, amelyik projektben többen is dolgoztunk. A dolgozatomban azokat a részeket ismertetem részletesen, amiket én fejlesztettem kizárólag vagy nagy részben. A program könnyű megértése érdekében, olyan részeket is beletettem a dolgozatomba, melyek a program működését tekintve fontosak, ellenben elkészítésük nem kapcsolható hozzám. A szakdolgozatomat egy technológiai ismertetővel kezdem, ahol bemutatom azt a fejlesztő környezetet, amiben a programot készítettük.

Az ismertetőt követően betekintést engedek a raktár felépítésébe illetve működésébe. Mindezek után meghatározom a rendszerrel szemben felállított követelményeket, majd a tervezés folyamatáról is szót ejtek. A következő nagyobb blokk a megvalósítást tartalmazza, melyben kitérek a kezelő felületen használt elemek elkészítésére, kinézetére, tulajdonságaira, valamint az elemekhez tartozó dinamizálási folyamatokra.

A sok megrajzolt elemből készült ablakok tulajdonságain is végighaladok, ezenkívül ismertetem egy UML diagram segítésével a program osztályhalmazának egy kis részét is. Miután részletesen ismertettem a kulcsfontosságú elemeket és a fontosabb folyamatokat, bemutatom a megjelenítés lényegi részét, ahol is kifejtem miként történik a megjelenítés.

A dolgozat végén a tesztelés folyamataira is kitérve, az értékeléssel zárom le a program bemutatását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.