Automatikus kódgenerálás autóipari modellek alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a modern gépjárművekben található elektromos vezérlőegységek (ECU-k) száma gyorsan növekszik. Ezek a berendezések felelnek a vezetőtámogató funkciókért. A mennyiség mellett az ECU-kon futó szoftverek komplexitása is nagy mértékben nő, ami újfajta igényeket támaszt az autóipari szoftverfejlesztés felé.

A valós idejű követelmények és a hardver optimalizálására való törekvés miatt a fejlesztés a mai napig C nyelven történik, mellyel nagyszámú összetevőből álló rendszerek megvalósítása nehézkes. Ezt a problémát hivatott megoldani az AUTOSAR szoftverarchitektúra, mely 2002 óta támogatja a komplex szoftverrendszerek létrehozását ECU-k számára. Az AUTOSAR szabvány által definiált modellezési nyelvnek köszönthetően lehetővé válik a modellalapú kódgenerálás, leegyszerűsítve a fejlesztés számos lépését.

Szakdolgozatom egy olyan kódgenerátor eszközt mutat be, amely a rendszerszintű funkciókat támogató AUTOSAR Basic Software (BSW) modulokhoz képes tesztkörnyezetet generálni, ezzel megkönnyítve a teszt fejlesztők munkáját. A kódgenerátor az ún. BSW Module Description feldolgozásával automatikusan készít C nyelvű programkódot. A modultesztelési alapismeretek és az AUTOSAR szabvány releváns részeinek bemutatása után a tesztkörnyezet terveit vázolom fel, melynek feladata a tesztelt modul környezetének szimulálása. A tervek alapján részletesen ismertetem a kódgenerátor feladatait és azok megvalósítását a használt technológiákkal. Befejezésként egyszerű tesztesetek implementálásával és futtatásával demonstrálom a generált környezet működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.