Automatikus teszter fejlesztése elektronikus akkumulátorszenzorhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Minden fejlesztési folyamat szerves velejárója a tesztelés, amely során megbizonyosodunk, hogy a tervezett eszköz úgy működik, ahogy szeretnénk. Az autóiparban különösen nagy hangsúlyt kap a tesztelés, mert általában biztonságkritikus funkciókat is ellátnak a készülő termékek. A növekvő komplexitású eszközök működésének ellenőrzése megköveteli a tesztelési módszerek és eszközök folyamatos fejlesztését és hatékonyabbá tételét. A Robert Bosch Kft. által fejlesztett elektronikus akkumulátor szenzor fő funkciója a gépjármű akkumulátorának folyamatos figyelése és állapotának becslése. Kis mérete ellenére komoly tesztelési eszközparkot követel meg.

A diplomatervem célja egy céleszköz tervezése, amellyel az akkumulátor szenzort lehet stimulálni és különböző valós jelenségeket reprodukálni. A dolgozat egy mikrokontroller alapú rendszer tervezését mutatja be. A követelmények elemzése után a rendszerterv kidolgozásával már egy átfogó képet kapunk az eszköz felépítéséről és funkcióiról. Bemutatja az ólomakkumulátor egy elterjedt impedancimodelljét és annak viselkedését. A hardver tervezés során a digitális és analóg áramkörök tervezési megfontolásai kerülnek előtérbe, végül az eszközt vezérlő szoftver kerül implementálása.

Az eszköz megvalósulásával egy új költséghatékony tesztkörnyezet építhető fel, amely eredményesen használható, mind a hardver és mind a szoftver tesztelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.