Automatizált tesztrendszer fejlesztése nagyvállalati környezetben natív mobilalkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztési folyamat szerves része a tesztelés. Minden módszertanban megjelenik, legyen az a klasszikus vízesés modell szerinti fejlesztés vagy éppen a manapság nagyon elterjedt agilis módszertanok mindegyike. Nagyvállalati rendszerekben kiemelt fontosságú a részfolyamat tesztelés, hiszen egy projekten akár több százan is dolgozhatnak, amely megnöveli a hiba kialakulásának valószínűségét.

A diplomamunkámat az SAP Labs Hungary Kft mobilfejlesztési részlegén végeztem. A dolgozat témája egy olyan automatizált tesztrendszer létrehozása, amely a meglévő osztálykönyvtárakat teszteli le Android és iOS platformon a lehető legkevesebb ember beavatkozással.

A dolgozat első fejezetében bemutatom a jelenleg két legelterjedtebb mobil platformon, Android-én és iOS-n az integrációs tesztelési lehetőségeket. A második fejezetben a build automatizálást ismertetem, egy egyszerű Java alkalmazáson keresztül illusztrálom a Maven és Gradle build automatizáló eszközök közti különbséget.

A harmadik fejezetben egy folytonos integrációt támogató eszközt mutatok be, a Jenkins, amely segítségével munkafolyamatokat lehet definiálni az egyes tesztelési feladatokra. A negyedik fejezetben ismertetem a felhőszolgáltatásokat majd az SAP vállalat felhő alapú rendszerét, az SAP-Monsoon-t, ezt követően az ötödik fejezetben a tesztelendő osztálykönyvtárakat mutatom be.

A hatodik és hetedik fejezetben az automatizált tesztrendszer fejlesztési folyamatát dokumentálom, majd gyakorlatban mért adatokkal igazolom, hogy milyen futásidejű eredményeket lehet elérni a manuális végrehajtással szemben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.