Autonóm napelemes időjárási adatgyűjtő állomás

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az időjárási paraméterek mérése, feljegyzése és elemzése nem kifejezetten új gondolat. Évezredek óta támaszkodik az emberiség egyre kifinomultabb megfigyelésekre és előrejelzésekre – civilizációnk létrejöttének egyik feltétele volt, hogy tudjuk, mit várhatunk az égből.

A múltban a méréseket kizárólag kézzel végezték, míg mára az összegyűjtött adatok döntő többsége teljesen önműködő időjárási adatgyűjtő állomásoktól származik. Ez a dolgozat egy ilyen állomás tervezését követi végig – a mérendő paraméterek kiválasztásától kezdve egészen a mért adatok közzétételéig és megjelenítéséig. A folyamat fő célja az állomás szívének, az adatgyűjtő egységnek a megtervezése, mely képes a különböző típusú mérőeszközöktől érkező adatok fogadására és az állomás működésének fenntartására kedvezőtlen körülmények között, lakott területtől sokszor távoli helyszínen is, ahol a folyamatos áramellátás vagy internetkapcsolat nem biztosított.

Munkám során a rendszer minden elemét én terveztem és kiviteleztem - a hardvert, a rajta futó szoftvert (C/C++14), a központi szervert (C#), a webes (AngularJS) és asztali klienst (C#).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.