Autószimulátor készítése XNA platformra

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A játékoknál is, mint a legtöbb „terméknél” fontos, hogy valami pluszt, szokatlant, szórakoztatót nyújtson a felhasználóknak, különben nem fog kitűnni a többi közül. A legtöbb sikeres játék valami újdonságot hozott az előzőekhez képest. Újdonságot lehet többek között a játékmenetbe hozni, lehet grafikai újításokkal próbálkozni, vagy akár új technológiákkal, vagy a technológiák másféle felhasználásával. Új játékmenet kitalálásához egyedi, nagyon kreatív ötlet szükséges, grafikai újításokat hozni pedig szinte lehetetlen, amikor egyes játékok mögött hatalmas cégek állnak. Az új technológiák elterjesztése a felhasználók között szintén nem egyszerű, mivel sokan nem vennének új eszközöket ilyen célra.

Okostelefonnal viszont már az emberek nagy része rendelkezik. Ezeket viszonylag könnyű hálózatba kötni asztali számítógépekkel, és tele vannak szenzorokkal, amik sok lehetőséget rejtenek magukban.

A szakdolgozatomként egy autószimulátor programot készítettem el Microsoft Windows platformra. Grafikus motorként a Microsoft XNA Framework-öt használtam, míg fizikai motorként a BEPUphysics-et. Mindkettő akár üzleti célokra is ingyenes, mégis hatékony és könnyen használható komponens. A szimulátor elkészítése alatt sok új ismerettel gazdagodtam a játékfejlesztés terén, illetve alkalmam volt gyakorolni az objektumorientált szoftvertervezést.

Az autóhoz két féle irányítást készítettem. Az egyik természetesen a számítógép billentyűzetén alapszik, a másik pedig egy mobil alkalmazáson. A felhasznált mobil platform az Android ami jelenleg a legelterjedtebb mobil operációs rendszer. A kanyarodáshoz a készülék egy szenzorát, a gyorsulásérzékelőt, míg a gyorsításhoz illetve fékezéshez az érintőképernyőjét hívtam segítségül. Ezekkel sikerült egy csaknem analógnak tűnő irányítást készítenem.

A szakdolgozatban ismertettem a felhasznált technológiákat és osztálykönyvtárakat, illetve részletesen bemutattam az elkészült programokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.