BPEL folyamatok állapotának migrálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozat célja BPEL folyamatok állapotának migrálására képes keretrendszer létrehozása volt. A létrehozott keretrendszer képes a folyamatok állapotának tárolására és az üzenetek adatbázisból történő visszajátszására.

A keretrendszer megalkotásához a különböző webszolgáltatások és webszolgáltatás szabványok ismerete elengedhetetlen fontosságú. A dolgozatban bemutatom a SOAP, WSDL, UDDI szabványt és a különböző kötési stílusokat is. A keretrendszer működésében nagy szerepet játszik WS-Addressing szabvány, ezért a WS-* szabványokról, és ezen belül a WS-Addressing-ről is írtam egy rövid áttekintést. A REST technológiától is szót ejtek, mert a keretrendszer legfontosabb komponensét REST webszolgáltatásként valósítottam meg.

A dolgozat készítése során megismerkedtem a BPEL nyelvvel és több gyártó BPEL folyamat végrehajtó motorjával, melyek szintén bemutatásra kerülnek a dolgozatban.

A dolgozat tartalmazza a keretrendszer részletes működési leírását, a használt adatbázis szerkezetét, illetve a használat előtti teendőket. A dolgozatban ábrák szemléltetik az alkalmazás működését, illetve UML diagramok segítik a program működésének átláthatóságát.

A dolgozat végén, egy minta folyamaton szemléltetem a keretrendszer működését. Elindítok egy folyamatot, ami menetközben megszakad, és indítok egy migráló folyamatot is, amely visszaállítja az eredeti folyamat állapotát, a SOAP üzenetek adatbázisból történő visszajátszásával, majd befejezi a folyamat hátralévő részét normál webszolgáltatás hívásokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.