Backend alkalmazás fejlesztése big data környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Rohamosan fejlődő világunkban az egyik feltűnő tendencia az informatika betörése újabb és újabb (gyakran akár váratlan) területekre. Egy kitűnő példa erre az ún. okos városok (angol nevükön smart cityk) esete. Ezek a városok információs és kommunikációs technológiákat (Information and Communication Technologies, röviden ICT) alkalmaznak, hogy növeljék lakosaik életszínvonalát, vagy környezetkímélőbbé, esetleg költséghatékonyabbá tegyék működésüket. Az okos város megoldások manapság még gyerekcipőben járnak, de a közelmúlt gyorsuló gazdasági átalakulásai, és az olyan környezeti változások, mint a globális klímaváltozás, egyre több figyelmet terelnek a koncepció nyújtotta lehetőségek felé, épp ezért szükséges több energiát és erőforrást fektetni a területre irányuló kutatásokba is.

Ez a dolgozat az okos város koncepcióba illeszkedő SOLSUN projekt részét képező szerver alkalmazás tervezésének, megvalósításának, működésének és továbbfejlesztésének dokumentációja. A SOLSUN egy európai uniós projekt, melynek célja annak a bizonyítása és bemutatása, hogy lehetséges okos város infrastruktúrát kiépíteni és fenntartani költséghatékony módon.

A backend alkalmazás fejlesztése a nyári szakmai gyakorlatom során kezdődött, és a szakdolgozat keretei között folytatódik. Az alkalmazás számára a projekt jelen fázisában külföldi partnerek biztosítják a szenzorokat és az ezekből származó szenzoradatokat. Az adatokat egy REST (Representational state transfer) internetes forrásból nyeri a szerver, majd egy az egyben vagy aggregálva teszi elérhetővé a kliens alkalmazások számára. Rendkívül nagy hangsúly helyeződik a szerver teljes alkalmazás-struktúrába való integrációjára, hiszen egyrészt szorosan igazodni kell a kinyert adatok (akár gyakran változó) sémájához, másrészt biztosítani kell a különböző platformokon működő kliensek számára az egységes, megbízható hozzáférést, amely általános, szabványos megoldások bevezetését és jól értelmezhető dokumentációt igényel. A backend programozási nyelve a JavaScript, amely a webes világ meghatározó szkriptnyelve, így segítségével az alkalmazás könnyedén illeszkedik a webes környezetbe, ám ez a nyelv tradicionálisan kliens oldalon, böngészőkben futtatva használatos. Szerver oldali alkalmazásához különleges támogatottságra van szükség, ez pedig a Google V8 JavaScript motorra épülő Node.js futtatókörnyezet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.