Basszusgitár fizikai modelljének továbbfejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bank Balázs Lajos
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az első szintetizátorok megjelenése óta foglalkoztatja a felhasználókat a szintetikus hangok előállítása mellett egyéb hangszerek, pl. orgonák, zongorák, gitárok hangjának minél jobb minőségű modellezése is. A hanggenerálás leggyakrabban előre eltárolt minták lejátszásában, jelalakformálásában és különböző szűrésekben merül ki, azonban a virtuális szintetizátorok elterjedésével és a processzorok számítási kapacitásának növekedésével manapság egyre több teret kapnak a nagyobb számításigényű, fizikai alapokon nyugvó szintézismódszerek is. B.Sc. szakdolgozatom során egy ilyen, modális alapú basszusgitár szintetizátort készítettem, ami többek között a slap bass játékstílust is modellezte.

E diplomaterv fő témája a korábbi szintetizátor funkcióinak bővítése, a legnagyobb hangsúlyt a húrok közti csatolásra fektetve. A húrok ugyanis a gitárhídon és -testen keresztül kapcsolatban állnak egymással, azaz ha egy húrt megpenget a zenész, a többi húr is rezegni kezd.

A gitárhíd modellezéséhez először is valahogyan meg kell mérni, esetleg becsülni az egyes húrok közti átviteleket, majd az eredmények alapján létrehozható a hídmodell, ami végül tekinthető és implementálható az egyes húrok polarizációi közti átviteleket leíró admittanciamátrixként.

Az admittanciamátrixos leírás könnyű megvalósíthatósága érdekében a dolgozatban a húrt digitális hullámvezető, azaz waveguide modellel hozom létre, amiben a húrok közti csatolás passzív párhuzamos szűrőkkel könnyedén megvalósítható.

A csatolás modellezése után lehetőség adódik az összes húr folyamatos szimulálására. Hogy ez a folyamatosan futtatott modell jól működjön, minden fontosabb húrra ható erőt modellezni kell, tehát létre kell hozni több játékstílus szintetizálására is alkalmas gerjesztésmodellt, a slap bass stílus esetén fellépő ütközéseket leíró bund- és ütközésmodellt, valamint - mivel a hullámvezető fix hosszúságú - a bundok lefogásával hangmagasságot beállító ujjmodellt.

A végső cél olyan szintetizátor kifejlesztése, ami VSTi pluginként valós időben futtatható, és a fentebb leírtak mindegyikét tartalmazza. A VST a Steinberg cég által kifejlesztett de facto szabvány környezet, ami lehetővé teszi virtuális szintetizátorok és ún. digitális audió munkaállomások, DAW-ok kapcsolatát. A plugint egy ilyen munkaállomásba betöltve egy külső MIDI vezérlővel - pl. billentyűzettel - valós időben lehet vezérelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.