Beltéri megvilágítás modellezése és irányítása mesterséges intelligencia módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Mindennapi életünkben fontos, hogy megfelelő fényviszonyok között tudjuk elvégezni a feladatainkat. Egy szoba, munkahely esetén fontos, hogy a lehető legoptimálisabb körülmények álljanak rendelkezésünkre. A megfelelő fényviszonyok nem csak az emberek komfortérzetét növelik, de gazdasági szempontból is jelentősek. Sok esetben feleslegesen, vagy túl nagy fényerősséggel használjuk a lámpákat.

Ahhoz, hogy minél jobb fényviszonyokat tudjunk előállítani először modelleznünk kell a szoba felépítését, a körülményeket és a fényerősséget befolyásoló tényezőket. Ha rendelkezésünkre áll egy megfelelő modell már tudjuk szabályozni a fényviszonyokat.

A szakdolgozatom célja egy olyan modell elkészítése Matlab/ Simulink környezetben ami valós képet ad a szoba fényviszonyairól a mesterséges és a természetes megvilágítás figyelembevételével. A modell ismeretével a mesterséges megvilágítás szabályozható, általunk kívánt fényértékek állíthatóak be egy-egy felületen.

Dolgozatomban ismertetem a mesterséges és a természetes megvilágítást befolyásoló tényezők matematikai leírását és a modellezéshez szükséges algoritmusokat, melyekkel teljes körű leírás készíthető. Az elkészült modell segítségével fuzzy szabályzót készítettem amivel a felületeken egyenletes megvilágítást érhetünk el. A könnyebb felhasználhatóság érdekében a programhoz készítettem egy felhasználói felületet, így a paraméterek közvetlenül megadhatóak. Szakdolgozatom végén továbbfejlesztési és optimalizálási lehetőségek találhatóak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.