Beszédtechnológiával támogatott közvéleménykutatás

OData támogatás
Konzulens:
Bartalis István Mátyás
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Feladatom egy androidos okostelefonokra optimalizált közvélemény-kutató rendszer elkészítése volt. A célja a papír alapú megkérdezés leváltása elektronikusra a könnyebb feldolgozhatóság érdekében és környezetkímélési okokból, illetve a folyamatos, heti, havi (ún. panel) megkérdezés automatikussá tétele.

A rendszer egy kliens-szerver architektúrára épül fel.

A szerver oldalon tárolom a kliens által felküldött válaszokat adatbázisban és a kérdőíveket XML formátumban egy általam definiált séma szerint. A felküldött adatok statisztikáit később egy felhasználói felületen képes megjeleníteni a rendszer.

A kliens feladata a szervertől lekért kérdőívet feldolgozni és megjeleníteni, azon kérdésenként egyenként végigmenni, és a kitöltés után a válaszokat a szerver adatbázisába lementeni. A kliens akadálymentesítési célokból szövegfelolvasó funkcióval is rendelkezik. Ehhez a tanszéken fejlesztett és rendelkezésemre bocsátott beszédszintetizátort használtam, de az alkalmazott technológia más beszédszintetizátorokkal is használható. Ezen kívül az alkalmazás a közvélemény-kutató cégek által gyakran használt, a kiválasztott háztartásokon belüli véletlen mintakiválasztásra használt Leslie Kish-kulcs használatára is fel van készítve, ezáltal megkönnyítve a mintakiválasztást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.