Bevásárló központ villamos rendszerének kialakítása és vezérlése KNX rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Diplomamunkám egy bevásárlóközpont villamosenergia-ellátásának tervezésével és KNX épületfelügyeleti rendszerrel való vezérlésével foglalkozik.

Első lépésben megrajzoltam az épület alaprajzát, majd ezt követően a tetőelemeit meghatároztam. Az eladótér természetes hő- és füstelvezetését az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) alapján megterveztem.

Az épület alaprajza és tetőelemeinek tudatában a diplomamunkám a villámvédelmi rendszer kiépítésére fordít hangsúlyt. Az OTSZ villámvédelemre vonatkozó előírásai betartásával elvégeztem az épület villámvédelmi kockázatelemzését. A megfelelő villámvédelmi kockázat eléréséhez eszközölt változtatások után, megterveztem az épület villámvédelmi rendszerét.

A villámvédelmi rendszer kiépítését követően az épület világítási rendszerét a Relux világítástervező program segítségével kialakítottam, amely tartalmazza az üzemi, biztonsági és tartalék világítást.

Az épület energiaellátás tervezésének első lépéseként kiválasztottam/megterveztem a bevásárlóközpont villamos fogyasztóit és felmértem a villamos teljesítményeit. A szükséges teljesítményfelvétel tudatában kiválasztottam az épületet ellátó transzformátort, aggregátort és az akkumulátoros szünetmentes tápforrást

A transzformátor kiválasztását követően meghatároztam a transzformátor 0,4 kV és 10 kV-os oldalán fellépő zárlati áramot. A zárlati áramnak és a fogyasztók teljesítményeinek ismeretében a kapcsolókészülékek kiválasztására fordít hangsúlyt a diplomamunkám.

A kapcsolókészülékek kiválasztását követően a fogyasztókat ellátó kábeleket feszültségesésre méreteztem.

A kialakított villamosenergia-rendszert érintésvédelmi szempontból ellenőriztem.

Utolsó lépésként a fogyasztók és a villamosenergia-rendszer ismeretében, az épület terhelésszabályozhatósága érdekében épületfelügyeleti rendszert alkalmaztam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.