Bibliográfiai adatok verifikációja az internet segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Összefoglaló

Egyre jobban terjednek a publikációs adatbázisok, amelyeknek számos hasznos keresési és egyéb funkciójuk van. A műszaki egyetem is rendelkezik saját adatbázissal: ez a Publikációs Adatbázis (PA). Ennek az adatbázisnak fontos tulajdonsága, hogy nemcsak az adott publikáció adatait tartalmazza, hanem – ha elérhető – az ugyanerre a rekordra nagy nemzetközi adatbázisokban (Web of Knowledge, Scopus, Google Scholar) mutató linket is.

Általános probléma, hogy ezekbe az adatbázisokba lehetséges ellenőrzés nélkül feltölteni (akár hibás) adatokat, ezért az adatbázisokban található adatokat valahogyan verifikálni kell. Mivel nagy mennyiségű adatról van szó, ezért a kézi módszer nem megfelelő. A könyvtáros munkáját legalább részben automatizálni lehet és kell.

A diplomaterv-feladat során programozottan összehasonlítom a BME-PA-beli rekordokat az abban található linkek segítségével a nagy nemzetközi adatbázisokban találhatóakkal, és minősítem az egyezés mértékét. Mivel a külső adatbázisok nem támogatják a programozott lekérdezést, csak a böngészőalapú munkát, ezért külön kihívás a megfelelő strukturált adatok előállítása. Fontos szempont, hogy az elgépelések, az eltérő írásmód vagy nevek esetében az angol átírás miatt keletkező eltérésekre a program kevéssé legyen érzékeny.

A programot felhasználva lehetőség nyílik a PA-ban szereplő linkek megerősítésére, törlésére, valamint a nagyon egyértelmű hibák kiküszöbölésére, például ha egy könyv esetén az ISBN számban nem megfelelő az ellenőrző összeg, akkor értesítjük a könyvtárost.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.