Biztonságos Cloud

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Jelen diplomaterv a felhő alapú rendszerinfrastruktúra főbb jellemzőinek elemzésével foglalkozik azon kérdés megválaszolása céljából, hogy az üzleti felhasználók biztonsági igényeit megfelelően ki tudja-e elégíteni a platform?

A kérdés eldöntésére a diplomaterv gazdasági és műszaki oldalról is bemutatja a felmerülő igényeket és problémákat. Gazdasági oldalról az ügyféligények felmérésére; valamint az elérhető üzemeltetési alternatívák és szolgáltatók összehasonlítására került sor. A műszaki oldalt a felhő alapú rendszerek technológiai felépítésében rejlő elméleti hibák tárgyalásán keresztül mutatja be.

A dolgozat további célja volt, hogy elkészüljön egy biztonságos felhő infrastruktúra implementáció, amely rendszer az egyes elméleti hibákra technológiai megoldásokat is ad. Ez egy OpenStack-alapú, 4 fizikai gépből álló felhő infrastruktúra felépítésével, és többszintű (hálózati, virtualizációs, adminisztrációs és kiszolgált rendszeroldali) védelmi mechanizmusok kombinálásával került megvalósításra.

Kifejlesztésre került egy rendszermérő eszközcsomag is, amellyel az implementált és további két, nyílt felhőalapú rendszeren terheléses, teljesítmény-összehasonlító és a rendszer elérhetőségére vonatkozó mérések lettek végezve.

A diplomaterv zárásaként megválaszolásra került a kérdés, összefoglalva azt, hogy pontosan milyen esetekben ajánlott és milyen esetekben nem javasolt a felhőalapú infrastruktúra alkalmazása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.