Biztonságos, felhő alapú fájlszinkronizációs szolgáltatás integrálása OS X környezetbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a privát szféra védelme, a fontos adatok titokban tartása egyre nagyobb értéket képvisel az emberek számára. Emellett a gyorsuló világban a világháló használata elkerülhetetlen. A különböző felhőszolgáltatások igénybevétele egyre népszerűbb mind a magán mind az üzleti szférában. Ezekkel a megoldásokkal adatainkat bárhonnan könnyedén el tudjuk érni, sőt a vállalkozások jelentős összegeket tudnak spórolni, ha adattároló infrastruktúrájukat a felhőben alakítják ki.

A felhőszolgáltatások legnagyobb hátránya, hogy ezen vállalatok általában szabadon hozzáférnek a feltöltött adatokhoz. Egy üzleti felhasználónak ez megengedhetetlen biztonsági problémát jelent az üzleti titkok kiszivárgásának lehetősége miatt. Ezen problémakörre nyújt megoldást a Tresorit által fejlesztett programkönyvtár, mely kliens oldali kriptográfiát használva lehetővé teszi, hogy az adatok felhőbe való feltöltésekor már titkosított formában jelenjenek meg. Emellett a felhasználók szabadon tudják megosztani adataikat ügyfeleikkel, partnereikkel úgy, hogy csak a megosztott csoport tudja elérni azokat.

Dolgozatomban a Tresorit által szabadalmaztatott programkönyvtár integrációját végeztem az OSX platformra. Röviden bemutatom a Tresorit programkönyvtárat és annak használatát az Objective-C nyelvvel. A fejlesztést megelőzte egy tervezési fázis melyben ergonómiai szempontokat figyelembe véve született meg a felhasználói felület. Továbbá bemutatom az elkészült Cocoa alapú alkalmazást, és a fejlesztés során létrehozott nyelvi segédmegoldásokat.

A dolgozat második felében kifejtem az alkalmazás első használatának élményét, felhasználói szempontból milyen aspektusok határozzák meg az installer kialakítását. Bemutatom az alkalmazás frissítésének mechanizmusát beleértve az alkalmazás digitális aláírásának ellenőrzését. Végül kitérek az OSX rendszerbe való integrációnak különböző formáira, mint a fájlváltozások figyelése, a Notification Center használata, a Finder alkalmazásba való beépülés és a háttéralkalmazásként való viselkedés. Az így elkészített program kellőképpen simul a rendszerbe, hogy egy Macintosh felhasználó szívesen használja, ezzel utat engedve a szoftver üzleti szférába történő terjedésének.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.